WONEN IN ITALIË – Meer zorg voor oudere

We kregen een brief in de bus van onze nieuwe burgemeester Clara Barbiero, tot op heden alleen bekend als de dierenarts van het dorp.

Hierin vertelde ze ons over een project waaraan zes dorpen uit de Valle Bormida meewerken en dat als doel heeft de ouderenzorg te verbeteren.

Alle inwoners van Mombarcaro van boven de 65 werden uitgenodigd om maandagmiddag naar de 'sala polivalente' te komen, daar zou ons dan het één en ander worden uitgelegd.

Nou dat lieten de oudjes zich geen twee keer zeggen, en masse stroomden de leden van de doelgroep maandagmiddag toe. Met de auto, lopend, soms met stok, maar uiteindelijk zat de zaal bomvol.

Iedereen knikte elkaar vrolijk toe, begon een praatje, altijd leuk zo'n onverwacht uitje. Ook menige jongere dochter was van de partij, het ging immers om de zorg voor hun vaders en moeders.

Clara stelde ons voor aan twee verpleegkundigen van de Asl (Italiaanse GGD), een man en een vrouw, die het project gaan uitvoeren.

Voortaan zullen die om de veertien dagen een half uur in Mombarcaro komen zitten om problemen van ouderen te helpen oplossen.

Het gaat niet om iets acuuts als een ziekte, daarvoor moeten we nog steeds naar de dokter, maar om problemen van alledag die zich vooral bij ouderen voordoen.

Bijvoorbeeld risicovolle situaties wegnemen, het vragen om ondersteuning of om informatie. Er zijn tientallen situaties te bedenken die niet meteen om een dokter vragen maar om een goed geinformeerde verpleger of verpleegster.

De verplegers benadrukten dat we samen met hen vorm aan het project moeten geven. Zo stelden ze voor om bv. wandelgroepen op te richten om de oudere fit te houden.

Na afloop kon je je naam en telefoonnummer bij ze achterlaten en was er al volop belangstelling voor het samen gaan wandelen.

Een uur later had een deel van het gezelschap zich verplaatst naar de bar. Iedereen zat daar gezellig met elkaar aan tafel. De belangstelling voor de oudere op zich had meteen al een buitengewoon positief effect.

Zondag is het hele dorp uitgenodigd voor een borrel om het aantreden van de nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeenteraad te vieren. Met dit extra loket voor ouderen is het nieuwe bestuur alvast heel goed begonnen.  • De beslissing
  • Jarenlang was het een droom. Een huis in Italië. Op vakantie stond ik steevast lang voor de etalage van de makelaar ter plaatse. Maar het moment was (nog) niet geschikt. Ik werkte nog, mijn geliefde was ziek, m’n ouders hadden steeds meer zorg nodig. Ik bleef dromen en fantaseren, allemaal heel veilig. Jaar na jaar ging voorbij. Er gebeurde veel. Cor ging dood, ik maakte een voettocht naar Rome, werd ontslagen en toen was daar opeens het moment van: nu of nooit.