WONEN IN ITALIË – Don Aldo

Deze week is er dus echt iets bijzonders gebeurd: onze pastoor is vergiftigd. Gelukkig is hij bijtijds gevonden en gered, maar hij heeft tot afgelopen dinsdag in het ziekenhuis gelegen. En zo zijn we hier dus in een echte 'giallo' (=detective) beland.

Wat is er precies gebeurd? Don Aldo die hier vier parochies bedient, woont in Sale delle Langhe. Daar was hij ook maandag een week geleden. Er was een man bij hem aan het werk die hij met enige regelmaat klusjes in en rondom het huis liet doen.

Zoals wel vaker gebeurde, had Don Aldo hem uitgenodigd samen met hem te eten. Vlak na de koffie voelde de pastoor zich niet goed worden. Hij ging naar bed en viel in een diepe slaap.

Gelukkig werd hij later in de middag op een bijeenkomst verwacht. Toen hij daar niet kwam opdagen, gingen een paar mensen naar zijn huis om te kijken wat er aan de hand was. Ze troffen Don Aldo buiten bewustzijn aan. Direct werd een ambulance gebeld.

In het ziekenhuis werd er meteen alles aan gedaan om hem weer bij kennis te krijgen. Het leek erop dat iemand een zwaar slaapmiddel in zijn eten had gedaan. Als hij niet zo snel naar het ziekenhuis zou zijn gebracht, is het maar de vraag of hij deze aanslag had overleefd, zou een arts in het ziekenhuis gezegd hebben.

Ik zeg hier 'zou' omdat ik dit laatste heb van 'horen zeggen'. Er gingen al gauw de wildste verhalen in het rond en het feit dat de koster steeds riep - daarvoor moet je bij de carabinieri zijn, ik weet niks - hielp ook niet echt. Gisteren verscheen er gelukkig een artikel in een regionale krant waarin de feiten vermeld staan.

Waar was intussen de klusjesman gebleven? Verdwenen, samen met de portefeuille van Don Aldo waar 9000 euro in gezeten zou hebben, geld dat hij net die dag gekregen zou hebben voor de kindervakantieweken.

De dader had bij het weggaan het huis afgesloten en de sleutels in de brievenbus gegooid.

Inmiddels is Don Aldo dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen en logeert hij bij zijn zuster tot hij helemaal is opgeknapt. De politie is een onderzoek begonnen en probeert de klusjesman te achterhalen. Die lijkt evenwel spoorloos verdwenen.

Don Aldo zelf herinnert zich niks meer van de middag vanaf het moment dat hij is gaan eten, meldt de krant. De parochianen die hem hebben gevonden, dachten eerst dat de pastoor getroffen was door een hersenbloeding of een infarct. Dat had natuurlijk gekund. Uit het onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat hij wel degelijk iets als een zwaar slaapmiddel binnen heeft gekregen.

Ook op het feest van de Alpini afgelopen zondag, had de aanslag op Don Aldo zijn weerslag. De kerk zat om 11 uur stampvol, vlaggen en banieren stonden fier overeind, alle hoofden met Alpenhoedjes waren verwachtingsvol naar het altaar gekeerd, maar waar bleef de priester? Het tekort aan priesters liet zich extra voelen. De arme pastoor die voor Don Aldo moest invallen, kwam ruim een kwartier te laat met de tong op z'n schoenen binnenstormen. Het was zeker niet zijn eerste mis die dag.

Tenslotte kan ik nog zeggen dat in alle parochies van Don Aldo zondag voor hem is gebeden. In de hoop dat hij weer snel zijn werk tussen zijn gelovigen kan oppakken. Amen.